top of page

חמנייה

עודכן: 12 במרץ 2024

רקע

אין צמח המזוהה עם הקיץ יותר מחמנייה. הפרח הצהוב והגבוה בקצה הגבעול כמו מזמין אותך תמיד לחייך אליו בחזרה. חמניות גדלות במהירות, עמידות לחום ולא ממצמצות מול רוב המזיקים. מקור הצמח בצפון אמריקה, אך הוא כבר עבר הסתגלות לתנאי גידול שונים ברחבי העולם. פרחי החמנייה לאחר קטיף משמשים לנוי בשזירת זרי פרחים, אך אנו ממליצים להנות מיופיים בגינה ולאסוף את הזרעים למאכל כפיצוחים (וכמובן לשמור קצת גם לגידול בשנה הבאה).


חמנייה (Helianthus annuus) היא צמח חד שנתי, פריחתה מאופיינת בעלי כותרת צהובים (יש גם חומות ואדומות) עם מרכז חום המתמלא עם הבשלתו בזרעים רבים. פריחת חמניות מגיע בזנים השונים לגובה רב ומופיעה בקיץ למספר שבועות. כל אלו הופכים אותן לידועות ביכולתן למשוך ציפורים, דבורים ומאביקים אחרים.


איך מגדלים?

חמניות גדלות בצורה הטובה ביותר תחת 6-8 שעות של שמש ישירה ביום. שורשיהן מגיעים לעומק ולכן מומלץ לגדלן בקרקע "קלה", מנוקזת ומעט בסיסית (ph 6.0-7.5) עם חומר אורגני רב. אדמה דלה תפיק צמח חלש בעוצמתו ובפריחתו. אנו ממליצים לגדל חמניות לאורך גדרות או במקומות אחרים בגינה המוגנים מרוח העלולה להטות את כיוון צמיחתם. במידה וישנו חשש שכובד הפרח יטה את הצמח כולו ניתן לתמוך בו באמצעות מקלות במבוק או שיטת תמיכה אחרת שאינה תפגע בצמח.


זרעי חמניות נובטים כאשר טמפרטורת הקרקע לפחות 15 מעלות (צלזיוס) ולכן ניתן לזרוע אותם עם בוא האביב. ניתן לגדל חמניות משתילים, אך אנו ממליצים על זריעה ישירות בקרקע. יש לזרוע את הזרעים בעומק של סנטימטר במרווחים של 6 ס"מ. לאחר שהצמחים מגיעים לגובה של כ6 ס"מ ניתן לדלל ולהשאיר את הצמחים החזקים במרחק של כ12 ס"מ זה מזה. חמנייה מגיעה לפריחה תוך 80-120 יום מזריעה. זריעה מדורגת של מקבץ חמניות כל שבועיים תיתן דירוג בפריחה לאורך העונה.


מהגינה לצלחת

מרכז החמנייה מבשיל ומתמלא זרעים לאחר שעלי הכותרת נושרים. בשלב זה אפשר לעטוף את הראש ברשת /בד להגנה מבעלי חיים המעוניינים בזרעים הנחשקים. אנו ממליצים לאפשר לזרעים להתמלא ולהתייבש באופן טבעי על הצמח עצמו. ניתן לקטוף את ה"ראש" כולו ו6ס"מ מהגבעול כאשר הראש חום לחלוטין (גם בחיבור לגבעול) וצונח מטה מכובד משקל הזרעים. לאחר הקטיף ניתן לייבש את ה"ראש" בשלמותו עוד 3-4 ימים בחלל הבית ואז הזרעים מתנתקים בקלות יחסית.


לקלייה אנו ממליצים להשרות את הזרעים בקערה עם מי מלח (1/4 כוס מלח על ליטר מים) לילה. לאחר פריסה על תבנית וייבוש קל (במגבת) אופים בטמפרטורה גבוהה עד השחמה עדינה של הקליפות או הופעת סדקים. לפני שמתחילים לפצח הגרעינים צריכים להתקרר לחלוטין. דרך נוספת לאכילת הזרעים היא טחנתם לממרח (בדומה לממרחי אגוזים) לאחר קילוף כמובן. חשוב לזכור לשמור גם זרעים (גולמיים ולא קלויים) לשנה הבאה במקום קריר ויבש.


שימושים נוספים

העלים של צמח החמנייה משמשים כמספוא והזרעים מהווים חלק מתערובות מזון לציפורים. מעלי הכותרת ניתן להפיק צבע צהוב. בנוסף, דחיסה עוצמתית של הזרעים מפיקה את שמן החמניות המוכר למאכל, כחומר גלם להכנת סבונים וצבעים ועוד.





 
 
 

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação

המשתלה הסודית

©2023 by המשתלה הסודית. Proudly created with Wix.com

דַּע לְךָ שֶׁכָּל עֵשֶׂב וְעֵשֶׂב יֵשׁ לוֹ מַלְאָךְ טוֹב שֶׁאוֹמֵר לוֹ ״גְּדַל״.

bottom of page