שעועית לבלב
- korengardencrafts
- 16 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 10 בדצמ׳ 2024
רקע
לבלב Lablab purpureus הוא ירק אהוב לגידול. מקורו באזורים הטרופיים בהודו ואפריקה, אך הוא מסוגל לגדול בטווח רחב של תנאי קיצון - מבצורת ועד אדמה ענייה או מזוהמת. גם בתנאי קיצון אלו, ניתן לקבל יבול עקבי ולאורך זמן רב.
בנוסף לתרמילים, ללבלב פריחה יפיפייה המוסיפה ליופייה של כל גינה.
צמח הלבלב מעובד על ידי האדם במשך כ3000 שנה ומשמש בכל חלקיו למאכל אדם, לנוי, וכמקור למספוא עשיר בחלבון וזרחן עבור בעלי חיים. ללבלב מגוון מופעים נרחב ומשתנה להפליא, כפי שניתן לצפות מצמח המעובד על ידי האדם במשך שנים כה רבות בחלקים נרחבים בעולם. צבע התרמיל משתנה מסגול עמוק ללבן אפרפר, מנומר עד ירוק רגיל. ישנם תרמילים עם שפיץ בסופם, נפוחים, עגולים או שטוחים. בצורת חרמש או דמוי להב. לתרמילים צד שאינו מתפצל המאופיין בקצה מקומט ומחוספס הנוטה לצד וכלפי מטה.
בחלקים שונים בהודו לתרמילי הלבלב צורות שונות ושמות שונים בהתאם. תרמילים קטנים ומעוקלים דמויי אפונה ירוקה נקראים פפרי (papari) או פפדי (papadi). תרמילים ארוכים ושטוחים נקראים ליבה (liva). תרמילים עגולים יותר נקראים ול (val) או ולור (valor). כולם תרמילים של לבלב.
לפריחת הלבלב ניחוח עדין מאוד, ישנן מופעים בהם הפרחים "בודדים", וישנם מופעים בהם הפריחה "צפופה" כפריחת יקינתון ולכן ישנם מקומות בהם לבלב נקרא גם שעועית יקינתון. לפריחת הלבלב מגוון צבעים מסגול עמוק, דרך ורוד ועד לבן נקי. ישנם צמחים הפורחים רק בתקופות של ימי השוויון (בהן אורך היום שווה לאורך הלילה) בדומה לאזורים הטרופיים לאורך קו המשווה. ישנם צמחים שאיבדו רגישות זו בתהליכי הסתגלות ולכן פורחים במועדים שונים. ישנן עדויות כי צמחי לבלב שמקורם בזרעים שנבטו בקרקע בה גדלו מסתגלים מהר יותר לתנאי הגידול (ביחס לצמחים שהונבטו בתנאים מבוקרים).
הניסיונות שלנו לאורך השנים עם גידול לבלב תומכים בעדויות אלו. הניסיון הראשון שלנו לגידול לבלב היה לפני כ15 שנים. בו אספנו זרעים בודדים מגינה של עובדים תאילנדים בקיבוץ. סיכוי סביר שזרעים אלו מקורם בצמח שנבט מזרע שמקורו מצמח הגדל בתאילנד (הטרופית). הניסיונות שלנו לגידול לבלב ממקור זה לא צלחו. לפני כ5 שנים אספנו זרעים מצמח אחר המשמש לגידור נוי בלב תל אביב. הניסיונות לגידול לבלב ממקור זה זכו להצלחה גדולה. קיבלנו צמחים המטפסים לגובה רב, שופעי עלווה, פריחה ותרמילים פוריים. היום צמחים אלו הם צמחי האם שלנו והמקור לזרעים.
איך מגדלים?
ריבוי של לבלב ופוריות הזרעים לא מושפעת מנוכחות של מיני שעועית אחרים (אך כן מצמחי לבלב אחרים). לשמירת הזרעים מומלץ להשאיר מספר תרמילים על הצמח עד לייבוש. לאחר הייבוש יש להשאיר את הזרעים מאווררים לייבוש סופי בחלל הבית, לאחר מכן ניתן לארוז את הזרעים ולשמרם לעונה הבאה
ללבלב עונת גידול ארוכה. למי שמעוניין בהכנת שתילים מומלץ לזרוע 2-3 זרעים בתערובת אדמה בעציץ 12. זמן הזריעה המומלץ בשנה הוא אמצע אפריל. טמפרטורת הנביטה (בקרקע) היא 18-21 מעלות (צלזיוס). הזרעים נובטים לאחר 10-25 יום מזריעה (זמן ממושך באופן יחסי לקטניות אחרות, לא להתייאש).
לאחר הנביטה חשוב לפצל את השתילים לעציצים נפרדים ולתת להם לגדול במקום חם ומואר. רוב השתילים יצטרכו תמיכה והדלייה ראשונית כשיש להם 5-6 עלים אמיתיים. לבלב כאמור מסוג לגדול ולהניב בקרקע דלה ובתנאי קיצון, אך מומלץ כמובן לגדלו בקרקע פורייה, מזובלת (עשירה בקומפוסט), לחה ומנוקזת. בסביבה מוגנת מקרה ורוח עם שמש מלאה.
יובש קיצוני עלול להוביל לנשירת תרמילים טרם זמנם. לכן מומלץ לשמור על סביבת שורשים לחה באמצעות השקיה סדירה. בקור קיצוני הצמח יעצור את גדילתו, אך לרוב עם שיפור בתנאים הצמח מתאושש, פורח ומניב תרמילים.
מהגינה לצלחת
לבלב פורח בשלב מאוחר בעונה ביחס לקטניות אחרות, התרמילים מופיעים בהדרגה ולכן זמן הקטיף מתמשך. עלי הלבלב אכילים, בחלקים באפריקה נהוג לאכלם כירק ירוק והם בעלי ערך תזונתי רב עשירים בחלבון וזרחן. את התרמילים ניתן לאכול כשהם צעירים מאוד ובלי זרעים (דומים לאפונת שלג). ניתן לאכול את התרמילים גם בשלב בוגר יותר כאשר ישנם זרעים רכים בתרמילים (דומים לאפונת גינה). את הזרעים הבוגרים ניתן לאכול בדומה לשעועיות אחרות. את כל חלקי הלבלב מומלץ לאכול רק לאחר בישול (מכמה דקות בודדות לתרמילים צעירים ועלים ועד מספר שעות עד התרככות לזרעים בוגרים יבשים).
כוס (194 גרם) של זרעי לבלב מבושלים (ללא מלח) מספקת 227 קלוריות, ויטמינים שונים מסוג B, 8.89 מ"ג ברזל, 0.662 מ"ג נחושת,5.53 מ"ג אבץ, 159 מ"ג מגנזיום, 233 מ"ג זרחן, 15 גרם חלבון ו78 מ"ג סידן.
ללבלב תכונות בריאותיות רבות. הוא אנטי מיקרוביאלי, אנטי פטרייתי, אנטי דלקתי ואנטי סרטני. מסייע בהפחתת כולסטרול, הפחתת עוויתות ודיכוי תאבון. ניתן לטפל בעזרתו בשלשולים, תת תזונה ועוד.
לבעלי חוסר בG6PD מומלץ להימנע מאכילת זרעי הלבלב.
לסיכום
לבלב הוא ירק מופלא לגידול, חבר ותיק בחברת האדם. עשיר במופעים מגוונים של צבעים, צורות ותכונות שונות המעידות על יכולת ההסתגלות שלו לתנאי גידול שונים. למרות יכולתו לשגשג כמעט בכל תנאי, ישנם מקרים המקשים על שגשוגו. לרוב קיימים להם פתרונות פשוטים בעזרתם הצמח יחזור לעצמו. אנו ממליצים על זריעה ישירה של זרעי לבלב בקרקע, אך ניתן כאמור לגדל צמחים משמחים משתילים. לבלב הוא מקור מאוד מגוון למזונות שונים ובעלי ערך תזונתי רב לאדם ולבעלי החיים. תהיו בריאים ולכו תזרעו לבלב!
Comentários