top of page

יצהרון מכסיף

רקע

יצהרון מכסיף Elaeagnus angustifolia הוא עץ המוכר בעולם בכינויים שונים כגון זית רוסי, גרגר כסף, אולסטר, זית פראי, עץ השמן ועוד. הוא גדל כצמח בר באסיה ובאזורים במזרח אירופה. לצפון אמריקה הגיע על ידי אנשים והתבסס שם.


בעבר (1930-2002) שמו הרשמי של יצהרון מכסיף היה עץ השמן, בדומה להופעתו במקורות היהודיים: "צְאוּ הָהָר וְהָבִיאוּ עֲלֵי-זַיִת וַעֲלֵי-עֵץ שֶׁמֶן, וַעֲלֵי הֲדַס וַעֲלֵי תְמָרִים וַעֲלֵי עֵץ עָבֹת" (נחמיה, ח', ט"ו). "ויעש בדביר שני כרובים עצי שמן עשר אמות קומתו... ואת פתח הדביר עשה דלתות עצי שמן האיל מזוזות חמישית" (מלכים א ו כ"ג-ל"א). שני איזכורים אלו של עץ השמן במקורות היהודיים לא תואם את תיאורו של העץ יצהרון מכסיף, מכוון שסוברים כי הוא צומח בתפוצה מצומצמת בארץ ישראל מהתקופה הצלבנית (מאוחר מתקופת גלות בבל) והוא אינו מותאם לבנייה.


איך מגדלים?

יצהרון מכסיף הוא עץ המגיע לגובה של עד 6 מטרים. העלים והניצנים מכוסים במין קשקשים צפופים בצבע כסף עד חלודה. העלים ברוחב 4-9 ס"מ איזמליים עם שוליים רחבים וחלקים. העץ פורח ונותן פירות לראשונה כשהוא בן 3 שנים. הפריחה של היצהרון המכסיף מתקיימת בתחילת הקיץ, היא מאוד ארומטית ובנויה כאשכולות. כל פרח בגודל סנטימטר בערך עם גביע צהוב ו3-4 עלי כותרת בצבע שמנת. בסיום הפריחה מופיעים אשכולות פרי. הפרי גודלו כדובדבן, צבעו כתום - אדום וגם הוא מכוסה בכיסוי הכסוף האופייני. הפרי אכיל ומתוק אך בעל מרקם יבש וקמחי.


הריבוי הטבעי של יצהרון מכסיף מתבצע לרוב מנביטת זרעים המופצים על ידי ציפורים האוכלות את פרותיו, אך ניתן להרבות אותו גם בייחורים. יצהרון מכסיף הוא עץ המאופיין ביכולת לקשור חנקן בשורשיו.


יצהרון מכסיף הגיע ליבשת אמריקה לפני סוף המאה ה19. בניגוד להתנהגותו באקלים האנגלי, באמריקה פירותיו של ההיצהרון מבשילים ומגבירים את ריבויו הטבעי. תכונה זו, בנוסף ליכולתו לקשור חנקן ולשגשג באדמות דלות הפכו אותו לעץ פולש ומזיק המתחרה עם צמחיית הבר המקומית.


מהגינה למטבח ומרפא

יצהרון מכסיף משמש בדרום ומרכז אירופה כעץ נוי מוצלח בזכות עמידותו לקור ובצורת, פרחיו הריחניים, פירותיו וקליפתו. תמיסה מימית של פרי ההיצהרון משמשת להפחתת סימפטומים של דלקות מפרקים וכאבי פרקים. באיראן ידוע השימוש באבקה יבשה של פרי ההיצהרון בחלב.

שורשיו של ההיצהרון המכסיף מכילים את האלקלואידים הרמין והרמול. קליפת עץ ההיצהרון מכילה קליגונין.


פרי ההיצהרון מופיע גם במסורת הפרסית והאפגנית (מוכר בשם סנג'ד) כחלק משבעת פירות חג האביב (נורוז) המוגשים בסירופ כחלק משולחן החג.


לסיכום

יצהרון מכסיף הוא עץ שזכה לכינויים שונים בהתאם לתפוצתו הרחבה לה זכה על ידי האדם, ואף בארץ ישראל שמו נדון והשתנה. לעץ מבנה אופייני, פריחה ופירות בעלי כיסוי כסוף. מומלץ להרבות אותו ולשלבו כעץ קושר חנקן, אם כי בתנאים מסוימים יכול להפוך לפולש (אך לא נצפה כפולש בארץ).

עץ נוי, עם תכונות מרפא ומאכל לגיוון כל גן ובוסתן.




Hozzászólások

0 csillagot kapott az 5-ből.
Még nincsenek értékelések

Értékelés hozzáadása

המשתלה הסודית

©2023 by המשתלה הסודית. Proudly created with Wix.com

דַּע לְךָ שֶׁכָּל עֵשֶׂב וְעֵשֶׂב יֵשׁ לוֹ מַלְאָךְ טוֹב שֶׁאוֹמֵר לוֹ ״גְּדַל״.

bottom of page